آشنایی با تفاوت قوطی آهن و پروفیل
در ساختمانسازی، مصالح زیادی مورد استفاده قرار میگیرد که هر کدام از آنها کاربردهای متفاوتی دارند. کسانی در این صنعت فعالیت میکنند اسم قوطی و پروفیل را بارها شنیدهاند، اما اگر از آنها بپرسید، تفاوت این دو چیست، شاید نتوانند پاسخ درستی را ارائه کنند. هدف ما از نوشتن این مقاله بیان فرق بین پروفیل و قوطی است. برای این که تفاوت این دو محصول را به خوبی درک کنیم باید به طور کامل آنها را بررسی کنیم.
پروفیل چیست؟
پروفیل، یک مقطع فلزی پرکاربرد در صنایع مختلف از جمله ساختمانسازی است؛ این مقطع معمولاً دارای سطح ثابت، ولی طول متغیر خواهد بود. انواع دستهبندی را برای پروفیل تعریف میکنند، اما در حالت کلی آن را به دو نوع بسته و باز تقسیم میکنند. تسمه، میلگرد، ناودانی، نبشی، تیرآهن و محصولاتی از این دست را نوع بسته و لوله، قوطی، پروفیل PVC و... را نوع باز مینامند. پروفیل را از نظر وزن به دو دسته سبک و سنگین دستهبندی میکنند.

مهمترین ویژگیهای پروفیل
این مقطع دارای ویژگیهای خاص خود است که آن را برای استفاده در صنایع مختلف ایدهآل کرده است. از ویژگیهای مهم آن میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- دارای بودن قابلیت آبکاری
- وزن کم و سبک
- قابلیت تولید در ضخامت و اندازههای مختلف
- جوشپذیر بودن
- مقرون بهصرفه بودن
کاربردهای پروفیل
این محصول، کاراییهای بسیاری دارد که از مهمترین کاربردهای آن میتوان موارد زیر را نام برد:
- تولید نردههای فلزی درب و پنجره
- نردهکشی دیوار
- ساخت تختهای بیمارستان
- ساخت نردههای فلزی موجود در ساختمان
- ساخت نرده پیادهرو
قوطی آهن چیست؟
قوطی، یک نوع پروفیل باز است که کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارد؛ درواقع این محصول، پروفیلی چهارگوش و شبیه به قوطی بوده که دارای سطح ثابت و مقطع بلند است و مانند لولههای توخالی ساخته میشود. البته ناگفته نماند که نوع فلزی آن را باکس (BOX) نیز مینامند.

انواع قوطی آهن
این محصول، با توجهبه نوع کاربرد آن از جنسهای مختلف تولید میشود و آن را به آلومینیومی، استیل، آهنی، گالوانیزه، کامپوزیتی تقسیم میکنند. نوع آهنی در بین انواع فلزی کاربرد بیشتری داشته و از محبوبیت بیشتری برخوردار است. برای مشاهده قیمت قوطی آهن در انواع مختلف به لیست قیمت مرتبط در سایت مراجعه کنید.
تولید قوطی آهن
برای ساخت قوطی، معمولاً از روش نورد سرد استفاده میشود؛ در مرحله اول، رول ورقها به نوارهای نازکتر برش داده خواهد شد، سپس در دستگاه فرمینگ با وارد کردن فشار از طرفین، به لوله تبدیل میشود. در مرحله آخر باعبوراز غلتکهای سایزینگ، بهشکل خاص خود در میآید.
ضخامت قوطی
ضخامت این مقطع توخالی، با توجهبه نوع استفاده از آن متفاوت بوده و در ضخامتهای 0.5 تا بیشتر از 4 میلیمتر ساخته میشود. این محصول را براساس ضخامت نیز دستهبندی میکنند؛ اگر ضخامت قوطی بین 0.5 تا 1.5 میلیمتر باشد، آن را نوع سبک یا مبلی میگویند. قیمت پروفیل سبک به ضخامت آن بستگی دارد. همانطورکه گفتیم، قوطی یک پروفیل است که قوطی های با ضخامت بین 2 تا 3 میلیمتر را ساختمانی و ضخامت بیشتر از 4 میلیمتر را صنعتی مینامند.
از قوطیهای سبک برای ساخت میز، صندلی و مبلمان استفاده میشود؛ در صنعت ساختمانسازی از نوعهایی با ضخامت 2 و 3 میلیمتری و در خودروسازی از قوطیهایی با ضخامت بیشتر از 4 میلیمتری استفاده میشود. طول این پروفیل نیز با توجهبه نوع استفاده متفاوت خواهد و در اندازههای 6 تا 12 متر بهبازار عرضه میگردد.
کاربردهای قوطی
قوطی، براساس سطح مقطع طراحی شده و دارای کاربردهای زیادی است. از مهمترین کاربردهای آن میتوان به گزینههای زیر اشاره کرد:
- استفاده جهت ساخت اسکلتبندی سازههای فلزی
- استفاده از آن در ساخت شاسی و نفتکشها و تریلرها
- ساخت انواع میز، مبلمان، جالباسی، تختخواب و...
- ساخت آلاچیق، تابلوها، سایهبان، درب، پنجره و...
- کاربرد در صنعت خودروسازی از جمله ساخت اتاقک ماشین، باربند

از دلایل استفاده از قوطی در صنایع مختلف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جوش پذیری خوب
- تنوع بالا
- کیفیت سطحی زیاد
- قابلیت شکل و فرم پذیری بالا
- کاربری آسان
طبق نظر کارشناسان آهنپرتال:
"در بازار آهنآلات، پروفیل و قوطی را با هم اشتباه میگیرند؛ زیرا بسیاری از افراد تفاوت دقیق این دو را به خوبی نمیدانند؛ اما این دو مقطع کاملاً با همدیگر فرق دارند و در فاکتورهایی مانند قیمت، استاندارد، ترکیب شیمیایی و حتی کاربرد تفاوت دارند."
تفاوت قوطی آهن و پروفیل
پروفیل و قوطی، هر دو از مقاطع فولادی هستند که کاربردهای زیادی دارند. این دو مقطع هر چند از نظر ظاهری به یکدیگر شبیهاند، اما کاملاً از هم متفاوت هستند. یکی از تفاوتهای اصلی این دو، ترکیب شیمیایی بهکاررفته در ساختار آنها است. یکی دیگر از تفاوتهای پروفیل و قوطی خواص فیزیکی آنها است.
تحمل بار، خاصیت کشسانی، میزان انعطافپذیری و... از جمله خواص فیزیکی بوده که در این دو محصول با همدیگر متفاوت است؛ برای ساخت هر کدام از این مقاطع، استانداردهای متفاوت استفاده گردیده که موجب تفاوت آنها با یکدیگر شده است. تفاوت قیمت پروفیل و قوطی را نیز میتوان یکی از فرقهای این محصولات فولادی بیان کرد.
سخن پایانی
پس ما در پایان این مقاله توانستیم تفاوت بین پروفیل و قوطی را بهتر درک کرده و از اینبهبعد اشتباهاتی که توسط بسیاری از افراد روی میدهد، تکرار نکنیم. اگر این دو محصول را بهتر بشناسیم، میتوانیم آنها را در جای مناسب خود به کار ببریم.